Numărul cetățenilor UE cărora li s-a refuzat intrarea în Regatul Unit după Brexit a crescut de cinci ori. Românii s-au confruntat cu cele mai multe refuzuri
25 noiembrie 2023
Numărul cetățenilor UE cărora li s-a refuzat intrarea în Regatul Unit după Brexit a crescut de cinci ori, arată cifrele Ministerului britanic de Interne, relatează The Guardian.
Datele Ministerului de Interne dezvăluie impactul sfârșitului liberei circulații și ridică întrebări cu privire la ostilitatea Forțelor de Frontieră, potrivit sursei citate. România este țara cu cel mai mare număr de cetățeni refuzați la intrarea în Regat.
În primele trei trimestre ale anului 2019, puțin peste 2.200 de persoane din UE au fost întoarse la frontieră – comparativ cu 11.600 în primele trei trimestre ale anului 2023.
Începând cu ultimul an întreg înainte ca blocajele impuse în timpul pandemiei de Covid-19 să reducă deplasările și ieșirea Marii Britanii din UE în 2020, numărul cetățenilor germani refuzați a crescut de cinci ori, de la 80 în tot anul 2019 la 411 în 2023 în perioada ianuarie-septembrie. Numărul numărul francezilor refuzați la graniță a crescut de la 92 la 426 în aceeași perioadă.
Datele scot la iveală impactul încetării liberei circulații după Brexit, dar vor reînnoi și întrebările cu privire la ostilitatea manifestată de oficialii Forțelor de Frontieră, având în vedere acordul dintre UE și Regatul Unit care permite o ședere fără viză pentru o perioadă de până la șase luni.
România este în continuare țara cu cel mai mare număr de cetățeni refuzați la intrarea în porturi și aeroporturi. În 2019, Forța de Frontieră britanică a refuzat intrarea a 1.376 de români. În 2021, un an după Brexit, a crescut la aproape 10.000 de refuzuri, scăzând la puțin sub 8.000 în 2022, conform hotnews.ro.
În anul 2023 până în septembrie, numărul românilor cărora li s-a refuzat intrarea a scăzut la 5.683.
Citește și: Timiș este județul din Regiunea Vest cu cei mai mulți copii care au părinții plecați la muncă în străinătate
La 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană, după o perioadă de tranziție de un an.
Sursa foto: The Wall Street Journal