Proiectul „Common Heritage – The Tale of Four Cities” se încheie cu un weekend plin de evenimente
După opt luni pline de evenimente (cercetări, conferințe, expoziții, ateliere, videomapping) proiectul ”Common Heritage – The Tale of Four Cities” se apropie de final și se încheie în data de 16 decembrie cu o lansare de carte, lansare de film și o petrecere.
Proiectul a avut ca scop identificarea elementelor comune ale patrimoniului arhitectural și celebrarea diversității culturale care caracterizează orașele Timișoara (RO), Subotica (SRB), Szeged (HU) și Odesa (UA). Deși separate de granițe, acestea împărtășesc elemente decorative ale stilului Secession, specific perioadei anilor 1900. Proiectul a inclus atât o componentă de cercetare, cât și de arte vizuale, ambele regăsindu-se în cartea ”Secession Detail – A Common Heritage”.
Publicația Secession Detail – A Common Heritage relatează povestea curentului Secession din cele patru orașe, include ilustrații create de Bogdan Gărgăriță și Maria Poștea și articole care tratează împreună elementele arhitecturale din orașele implicate.
Filmul A Tale of Four Cities este realizat de către George Predoiu și reprezintă o producție video experimentală, în care istoria celor patru orașe se împletește, iar diferențele devin aproape imperceptibile.
Programul evenimentului:
17:00 – 19:00, Muzeul Apei
17:00 – Lansarea documentarului non narativ The Tale of Four Cities, urmată de o sesiune de Q&A 18:00 – Lansarea publicației Secession Detail – A Common Heritage. Publicația va fi prezentată de prof.univ.dr. Ileana Pintilie-Teleagă, urmată de un panel moderat de ea, avându-i ca invitați pe:
● Lucia Leca (Institutul Național al Patrimoniului, autor invitat al publicației);
● Mihai Moldovan (Asociația Prin Banat, manager de proiect Common Heritage – The Tale of Four Cities);
● Bogdan Gărgăriță (Editura Intaglio, coinițiator al seriei Detaliul).
Evenimentul va continua în Aethernativ, unde de la ora 21:00, va cânta STROBERIZ (SRB), urmată de un DJ set de către border_ (Todos Larisa).
STROBERIZ este o cântăreață și compozitoare stabilită în Serbia. Cunoscută anterior bazei de fani ai sunetului indie și alternativ din colaborarea ei cu trupe locale, ea a început să cânte solo, cucerind inimile ascultătorilor cu un sound romantic, de dark pop. Muzica ei deschide o lume în care logica se confruntă cu emoțiile într-un stil eclectic și sensibilitate feminină.
Pe numele ei adevărat Todos Larisa, border_ este un nume tot mai cunoscut în rândul culturii de DJ din Timișoara. Ea mixează în cele mai diverse stiluri, de la UK garage, la classic house, funk și disco, dar de fiecare dată adaugă și alte arome: hip hop, trip hop, electro pop sau techno.
Citeşte şi: Comuna Giroc țintește energia solară
Organizat de Asociația Prin Banat, proiectul „Common Heritage – The Tale of Four Cities” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. După „Cămine în mișcare / Moving Fireplaces” – un proiect pe care Asociația Prin Banat îl implementează din 2017, „Common Heritage – The Tale of Four Cities” reprezintă a doua contribuție a organizației la dezvoltarea Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.