Universitatea Politehnica Timișoara, locul 1 pe țară în domeniul „Engineering and Computer Science”, în clasamentul academic internațional Scholar GPS
13 mai 2024
Cel mai nou clasament mondial care realizează evaluarea activității academice în întreaga lume, ScholarGPS™, cu sediul în California, deținut și operat de Meta Analytics LL, plasează Universitatea Politehnica Timișoara pe poziții remarcabile, atât în clasamentul instituțiilor, cât și în cel al oamenilor de știință.
La nivel național, Universitatea Politehnica Timișoara este lider de clasament pentru evaluarea domeniului „Engineering and Computer Science”.
Dacă se consideră impactul instituțiilor pe toate domeniile, universitatea este ierarhizată pe poziția 7 dacă sunt evaluați ultimii 5 ani ai activității academice. Aceleași poziții sunt menținute pentru evaluarea academică sau non-academică a activității.
ScholarGPS™ oferă evaluarea și ierarhizarea instituțiilor, domeniilor și disciplinelor, a ariilor de expertiză și a cercetătorilor la nivel mondial, național și instituțional, realizează clasamente evaluând profilul cercetătorului, profilul instituțional, cei mai citați cercetători, clasamentul instituțiilor, cele mai citate publicații și altele. Sunt evaluate peste 55.000 de instituții, dintre care 15.000 sunt academice, și peste 30 de milioane de cercetători. ScholarGPS este o platformă de analiză academică descrisa ca fiind „cea mai cuprinzătoare și dinamică din lume”, dezvoltată de către academicieni pentru mediul academic, platforma este accesibilă oricărui utilizator.
Citește și: Conform Center for World University Rankings (CWUR) 2024, Universitatea de Vest din Timişoara se situează între primele 6.9% universități din lume
Pentru categoria „Highly Ranked Scholar – Lifetime” se remarcă academicienii Ion Boldea și Radu-Emil Precup, pentru performanța academică în domeniul de expertiză „Electrical and Computer Engineering”. Academicianul Ion Boldea ocupă poziția 3 ca cercetător român, contribuind semnificativ la avansarea cunoștințelor în domeniul mașinilor și acționărilor electrice, cu accent pe vehiculele cu levitație magnetică. Academicianul Radu-Emil Precup este recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul inteligenței artificiale, cu accent pe învățarea automată și robotică.
Printre cele mai citate articole se remarcă „Fiber-Reinforced Polymer Composites: Manufacturing, Properties, and Applications”, co-autor prof.dr.ing. Linul Emanoil și „Automotive Electric Propulsion Systems With Reduced or No Permanent Magnets: An Overview”, co-autor acad. Ion Boldea.
Ion Boldea și Radu-Emil Precup reprezintă repere ale cercetării românești în domeniul „Electrical and Computer Engineering”. Prin contribuțiile lor fundamentale, au adus o contribuție semnificativă la progresul științific și tehnologic, consolidând totodată prestigiul României pe plan internațional.